Meniscus klachten

Wij als fysiotherapie praktijk zijn gespecialiseerd in het behandelen van knieklachten zoals ook meniscus klachten in de omgeving van Deurne.

Wat is de meniscus?

Aan de binnen- en buitenzijde van de knie zit een meniscus, de zogenaamde binnen- (mediale) en buiten- (laterale) meniscus. De meniscus werkt als stootkussen van de knie.

Welke klachten kunnen ontstaan aan de meniscus?

Bij jongere mensen ontstaat een scheur in de meniscus vaak door een sterke verdraaiing van de knie. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het sporten (zoals voetbal, handbal, hockey) of tijdens een ongeval. Meestal is er dan pijn en zwelling in de knie. Naast pijn kan de knie ‘op slot zitten’ doordat een stukje van de meniscus klem komt te zitten in het gewricht. Ook kan de knie een klikkend gevoel/geluid geven.

Bij oudere mensen (vanaf 40 jaar) wordt de meniscus vanzelf zwakker. De meniscus kan dan al scheuren door te hurken.

Rust en fysiotherapie

Rust kan al veel helpen, tenminste als de knie niet te veel opgezwollen is door vocht en als de knie redelijk te gebruiken is. Daarnaast is fysiotherapie nodig.

Wat als fysiotherapie niet helpt bij meniscusklachten?

Eerst bespreekt u met de fysiotherapeut hoe de klacht is ontstaan. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek met een aantal testen. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan samen met u bepalen of er aanvullend onderzoek nodig is. Dit gebeurd vaak pas als fysiotherapie onvoldoende resultaat biedt.

Het is niet mogelijk om op een röntgenfoto een meniscusscheur vast te stellen. Op een MRI-scan kan de kwaliteit van de meniscus wel goed beoordeeld worden.